Bob jij of Bob ik?

Bob jij of Bob ik?

Bob jij of Bob ik?

Een jaar of zes geleden zou iedereen je schaapachtig hebben aangekeken bij deze vraag, maar nu weet iedereen direct wat je bedoelt: ‘wie van ons drinkt vanavond geen alcohol en brengt ons weer veilig thuis?’

Altijd de Bob?

Alcohol drinken en deelnemen aan het verkeer gaan niet samen. Dat beseft iedereen. Maar ja, een van de redenen waarom veel mensen graag snel hun rijbewijs halen is omdat ze zo hun stapgrenzen kunnen verleggen; eens verder kijken dan de kroeg in je eigen dorp of stad. Wil jij niet altijd de Bob zijn? Zorg dan dus dat je je vrienden snel overhaalt zo snel mogelijk hun rijbewijs te halen.

Bob over de grenzen

De Bob campagne is trouwens een ‘uitvinding’ van onze zuiderburen, de Belgen. Een geweldig plan, zo bleek, want inmiddels is Bob niet alleen een begrip geworden in Nederland, maar ook in een hoop andere landen. Zelfs in Frankrijk, Griekenland, Denemarken, Spanje, Portugal en Engeland is Bob uitgegroeid tot een goede bekende in elke stapgelegenheid.

Alcohol in het verkeer; het stomste wat je kunt doen!

De kans op een ongeluk in het verkeer is na vier tot vijf glazen alcohol twee keer zo groot als wanneer je nuchter bent. Drink je acht glazen, dan is de kans wel 17 keer groter! Daarom heeft de overheid besloten dat alcohol en verkeer ook wettelijk niet meer samen gaan. Heb je 0,5 promille of meer alcohol in je bloed (ongeveer twee glazen alcohol binnen een uur), dan mag je niet meer deelnemen aan het verkeer. Dat geldt trouwens ook voor rijden op een fiets of scooter!

Beginnende bestuurders en alcohol

Voor beginnende bestuurders zijn de regels voor alcohol en verkeer nog strenger. De eerste vijf jaar na het halen van je rijbewijs, mag je niet meer dan 0,2 promille alcohol in je bloed hebben als je achter het stuur kruipt. Dat komt neer op minder dan een glas!